بورس کار کنیم یا فارکس ؟
بازار فارکس ( foreign exchange market ) بزرگترین بازار مالی دنیاست که در زمان نوشتن این مقاله حجم معاملات روزانه آن بیش از 4.5 تریلیون دلار است. بسیاری از معاملهگران به دلیل این حجم بالای پول در گردش و قدرت نقدشوندگی بسیار بالای فارکس، ساعات معاملاتی طولانی و امکان استفاده از اهرم معاملاتی بالا جذب آن میشوند.
در سمت دیگر، در بازار سهام شرکتهایی با پایداری بالا وجود دارند که میتوانند در شرایطی که اقتصاد چالشبرانگیز میشود به فعالیت خود ادامه دهند و بسیاری از آنها به سهامدارانشان سود نقدی پرداخت کردهاند. بورس در مقایسه با فارکس و حتی بازار آتی، معمولا نوسانات کمتری دارد و اغلب از آن به عنوان یک سرمایهگذاری با پتانسیل رشد مداوم، جهت افزایش ارزش پرتفوی سرمایهگذاران استفاده میشود.
بازار فارکس طبق تقویم کاری بین المللی، روزهای یکشنبه تا جمعه بصورت ۲۴ ساعته فعال میباشد.و بر اساس مراکز عمده مبادلات ارزی و مناطق زمانی مختلف، در این بازار ۵ جلسه معاملاتی اصلی وجود دارد که به ترتیب جلسات سیدنی، ژاپن، فرانکفورت، لندن و نیویورک میباشند.
هر کدام از این جلسات معاملاتی بطور متوسط ۹ ساعت زمان داشته و معمولاً عمده فعالیت معامله گران شرق آسیا و اورانوسیه در بازار ژاپن، اروپاییها در بازارهای لندن و فرانکفورت و آمریکاییها در بازار نیویورک است. البته لازم به ذکر است که انجام معاملات در هر ساعت از شبانه روز در این بازار هیچگونه محدودیتی نداشته و هر فرد از هر نقطهای از جهان میتواند در جلسه معاملاتی مد نظر خود، معاملاتش را انجام دهد.
شما در واقع در خرید و فروش سهام، سهام شرکت ها را از چند تا صدها دلار خریداری می کنید و قیمت بازار با توجه به عرضه و تقاضا تغییر می کند. تجارت در دنیای فارکس Forex متفاوت است. اگرچه عرضه ارز یک کشور دچار نوسان می شود، با این حال همیشه مقدار زیادی ارز برای تجارت وجود دارد. در نتیجه تمام ارزهای اصلی دنیا دارای نقدینگی بسیار بالایی هستند.
بسیاری از معامله گران بازار فارکس تجربه بازار سهام را هم دارند. کار کردن در هر دو بازار امر عادی برای فعالین بازارهای مالی است. در واقع بسیاری از معامله گران و سرمایهگذاران بازارهای مالی در هر دو بازار کار میکنند و گاهی اوقات با فروش سهام در فارکس سرمایهگذاری میکنند و برخی اوقات هم با نوسان گیری از بازار فارکس اقدام به خرید سهام میکنند.
تفاوت بازار فارکس و سهام :
- بازار فارکس امکان خرید و فروش ۲۴ ساعته دارد؛ اما در بورس ایران این امکان وجود نـدارد.
- معامعه و کار در بازار فارکس دوطرفه است؛ اما در بورس ایران فقط در روند صعودی معامله میشود.
- بازار فارکس دارای اهرم یا لوریج مالی است اما در بورس ایران فقط با همان میزان سرمایۀ و دارایی خود معامله میکنید.
- بازار فارکس صف خرید و صف فروش نـدارد؛ اما بورس ایران در بسیاری موارد صف خرید و فروش دارد.
- در بازار فارکس امکان تعیین حد ضرر و حد سود وجود دارد اما این قابلیت همیشه و بهراحتی در بورس ایران وجود نـدارد.
- بازار فارکس محدودیت دامنۀ قیمت روزانه نـدارد اما بورس ایران دارای این محدودیت است.
- بازار فارکس حجم معاملات و فرصتهای معاملاتی بسیار بیشتری نسبت به بورس ایران دارد.
فارکس چیست؟
فارکس بزرگترین بازار مالی در جهان است که در آن روزانه تیلیاردها دلار پول در معاملات جابهجا میشود. همۀ جفتارزها، سهام آمریکا، ارزهای دیجیتال، طلا، نفت، شاخصهای بورس و هزاران دارایی دیگر در بازار فارکس معامله میشود. در فارکس، ارزهای رایج در دنیا نیز معامله میشوند. میزان سود و زیان معاملات این بازارها بهعلت لوریج یا اهرم بندی میتواند تا دهها برابر باشد.
کسانی که مهارت کافی نداشته باشند، همۀ سرمایۀ خود را به سرعت و ناگهانی از دست میدهند و به اصطلاح تخصصی آن، کال مارجینگ میشوند. بازار فارکس ۲۴ ساعته است و در روزهای شنبه و یک شنبه که تعطیلی آخر هفته در اغلب کشورهای جهان است، کار در بازار فارکس نیز تعطیل است.
بورس چیست؟
بورس بازاری مالی است که در آن سهام شرکتهای مختلف و اوراق بهادار و کالا (بورس کالا) معامله میشود. سرمایهگذاری در بورس ممکن است شما را ثروتمند یا ورشکسته کند که به میزان دانش و روانشناسی خودتان بستگی دارد که کدام یک را انتخاب کنید!
موفقیت در بورس هم مانند هر شغل دیگری نیازمند یادگیری و کسب تجربۀ فراوان است. برای موفقیت در بورس، پس از کسب اطلاعات لازم اولیه و گرفتن کد معاملاتی میبایست به مطالعه و یادگیری مفاهیم بورس و شناخت کامل آن پرداخت و در معاملات تجربه کسب کرد.
راه تجارت بورس و فارکس
تفاوت اصلی بین دو بازار مالی، از نحوه معامله آنها ناشی می شود. برای بررسی دقیق تر، معاملات بورس محدودیت هایی دارد که در بازار فارکس دیده نمی شود. برای شروع، هنگام معامله بورس، امکان فروش سهام وجود ندارد، مگر اینکه قبلا صاحب آن شده باشید. این به نظر طبیعی است، اما در بازار فارکس می توانید یک جفت ارزی را بدون داشتن آن بفروشید. به عبارت دیگر، شما می توانید EUR/USD را به عنوان مثال در بازار فارکس بروید، و اگر جفت ارز در حال نوسان هستند، می توانید آنها را بفروشید و سود کسب کنید.
تفاوت کارگزاران بورس و فارکس
کارگزاران کمی وجود دارند که امکان تجارت در هر دو بازار فارکس و بورس را با یک حساب تجاری در اختیار شما قرار دهند. علاوه بر این، بعید است کارگزار هر دو محصول را ارائه دهد. بنابراین، یا شما با یک کارگزار اختصاصی برای بورس اوراق بهادار تجارت می کنید، یا به هیچ وجه آنها را تجارت نمی کنید. این بدان معناست که برای تجارت هر دو بورس و فارکس، باید حساب های معاملاتی با دو کارگزاری مختلف داشته باشید.
حاشیه های مورد نیاز برای تجارت دو بازار نیز متفاوت است. در حالی که بازار فارکس پیچیدگی بیشتری برای تجارت و معامله دارد. در بورس فقط یک حساب نقدی برای تامین هزینه در هنگام خرید سهام استفاده می شود. هرچند دلالان بورس وجود دارند که معاملات حاشیه ای را نیز ارائه می دهند، اما این مورد به طور گسترده ای در مورد معاملات فارکس رواج ندارد.